Nicolas Sarkozy winnaar Franse verkiezingen

Icoon VerkiezingenNicolas Sarkozy wint de Franse presidentsverkiezingen met 52,7 procent van de stemmen. Zijn rivale Ségolène Royal behaalde 47,3 procent van de stemmen. Op dit moment viert Sarkozy in Parijs zijn overwinning. Franse kiezers waren zeer hoog in aantal om de opvolger van Jacques Chirac te kiezen. Nog voor het sluiten van alle stemlokalen werd een opkomst gemeten van 75,11 procent. De laatste keer dat er een dergelijke opkomst was is veertig jaar geleden.

In zijn overwinningstoespraak sprak Sarkozy in het bijzonder Afrikanen toe. Hij zegt samen naar oplossingen te willen zoeken voor de immigratieproblemen. Ook richtte hij zich naar vrouwen. Hij zei dat Frankrijk geen ondergeschikte vrouwen in de steek zou laten. Hij vroeg zijn kiezers respect te hebben voor Ségolène Royal en haar uitgangspunten, ondanks dat hij zelf andere ideëen heeft.

In haar toespraak erkende Royal haar nederlaag. Ze verklaarde teleurgesteld te zijn, maar dat ze door zou gaan en dat mensen het vertrouwen vast moeten houden. Sarkozy bleek vandaag steeds een voorsprong te hebben op Royal. De verkiezingen verliepen niet rustig. In Parijs werden stemlokalen vernield. Vanwege de dreigende onrust zijn er vandaag meer dan 3000 agenten ingezet.

De campagne was er vooral op gericht om erachter te komen hoe de kandidaten de economische groei op gang kunnen brengen en hoe ze van plan zijn de werkeloosheid onder jongeren naar beneden te brengen. Tevens was de campagne sterk gericht op immigranten. Sarkozy verklaarde dat Frankrijk niet meer gezien kon worden als een thuisland voor de ellende van de wereld. Hij raakte eerder in opspraak over zijn uitlatingen over buitenlandse jongeren, die hij 'tuig' noemde. Afgelopen vrijdag waarschuwde Royal de kiezers dat stemmen op Sarkozy geweld in de voorsteden met zich meebrengt.