Bolivia wint voor het eerst sinds 1997 in Copa

Ecuador is op de Copa America tegen een behoorlijke zeperd aan gelopen. Nadat ze al verloren van Chili, verloor het land nu ook zeer verrassend van Bolivia, dat sinds hun tweede plaats op het toernooi in 1997 al vijf toernooien zonder overwinning zat. Het werd 2-3.

In de eerste helft opende Bolivia, dat tegen Mexico gelijkspeelde in de eerste wedstrijd, vroeg de score na een blunder in de defensie van Ecuador. De Bolivianen hadden het vervolgens niet makkelijk tegen de ploeg die op zoek was naar de gelijkmaker, maar de doelman Quiñonez redde een aantal keren knap. Na een kwart wedstrijd werd het nog erger voor Ecuador toen de Bolivianen ook de 0-2 wisten te maken. Er kwam na 35 minuten echter een kans om terug in de wedstrijd te komen. Een kadootje van arbiter Aguilar werd in eerste instantie benut door Enner Valencia, die na een ogenschijnlijk onschuldige overtreding de bal van elf meter nam, maar diezelfde Aguilar vond dat de trap opnieuw genomen moest worden. Daarna stopte doelman Quiñonez de strafschop alsnog. Vijf minuten later wist Bolivia wel het doel te vinden van elf meter na een duidelijke overtreding.

In de tweede helft werd Vitesse-speler Renato Ibarra gebracht. Snel werd ook de 1-3 gemaakt door Valencia, die zo zijn gemiste strafschop enigszins goed kon maken. Een lange storm op het doel van Bolivia was het vervolg, maar pas tien minuten voor tijd werd het via een prachtig afstandsschot 2-3. Bolivia kon geen vuist meer maken, maar Ecuador wist het doel niet meer te vinden. Hierdoor was de enorme verrassing van de Bolivianen een feit.

Bolivia leidt nu in groep A met 4 punten en lijkt een goede kans te maken op de tweede ronde, terwijl het voor Ecuador zaak is om de laatste wedstrijd van Mexico te winnen. Chili en Mexico spelen later deze nacht de andere wedstrijd in deze groep.