Geen vervolging Jomanda in Millecamzaak

JomandaHet Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam zal het medium Jomanda, drie artsen en een zouttherapeut niet strafrechtelijk vervolgen in verband met het overlijden van de actrice Sylvia Millecam. Onderzoek van het OM leverde te weinig aanwijzingen op voor het opzettelijk handelen of nalaten door de verdachten, waardoor de gezondheid van Millecam "is benadeeld of daaraan schade is toegebracht". Millecam overleed in de zomer van 2001 aan borstkanker.

Het OM begon in mei 2004 met een uitvoerig onderzoek na aangifte van de inspecteur voor de gezondheidszorg. Die kwam met een rapport waarin onder meer stond dat Jomanda de actrice had misleid door haar te zeggen dat ze geen borstkanker had. Het OM heeft voor haar onderzoek onder meer diverse getuigen gehoord en verschillende deskundigen geraadpleegd.

In juni 2000 werd bij Millecam definitief borstkanker vastgesteld. De actrice wilde geen chemokuur en stond sceptisch tegenover de reguliere geneeskunde. Ze gaf haar voorkeur aan alternatieve genezers. Ze kwam terecht bij het 'genezend medium' Jomanda en zocht hulp bij een zouttherapeut. Jomanda wees Millecam door naar een van de drie alternatieve artsen, een internist.

Volgens het OM zijn er onvoldoende aanwijzingen dat de vijf verdachten Millecam weghielden van reguliere zorg, iets dat strafbaar is. "Bij de geneeskundigen lijkt sprake te zijn geweest van het niet vormen of het niet adequaat bijhouden van een medisch dossier", aldus justitie. "Strafrechtelijk levert dit geen ander beeld op met betrekking tot hun verantwoordelijkheid voor de gezondheid van Millecam."

Tuchtrechtelijk had de behandeling door alternatieve genezers wel gevolgen. Het Medisch Tuchtcollege schorste een van de alternatieve artsen in april definitief omdat hij Millecam tijdens haar ziekte de noodzakelijke medische zorg had onthouden.