Gewapende man in studio NOS

Een man gewapend met een pistool met geluiddemper is het pand van de NOS binnengedrongen en eist zendtijd, zo meldt een medewerker van de omroep op Twitter. Ook werd het pand van de NOS ontruimd. Inmiddels is de 19-jarige Tarik Z. uit Pijnacker overmeesterd.

Dit meldt de NOS op zijn website. Meer is helaas nog niet bekend.

Update 20.28 uur:
De man is inmiddels gearresteerd, zo meldt Radio 1

Update 20.33 uur:
RTL Nieuws kwam zojuist met een extra uitzending. Daar werd verteld dat een man met een groot vuurwapen, mogelijk een geweer, de studio kwam inlopen. Hier eiste hij zendtijd.

De verslaggever wist hem naar een tweede studio van het NOS Journaal te dirigeren. Het Journaal heeft namelijk meerdere studio's in gebruik voor het NOS Journaal.

Update 20.42 uur:
NPO 1 laat nog altijd 'EVEN GEDULD A.U.B.' zien. NPO 2 is inmiddels helemaal op zwart gegaan. Of 'Wie is de Mol?' nog wordt uitgezonden, is helaas onbekend.

Update 20.54 uur:
De vermeende terrorist zou een brief met eisen hebben afgegeven aan de medewerker van de NOS. Deze kun je hieronder lezen:

Update 21.03 uur:
Ook zijn er al beelden opgedoken van de dader. Zo te zien een man met een Noord-Afrikaans uiterlijk in een duur pak.

Update 21.07 uur:
Inmiddels wordt er weer uitgezonden op NPO 1. De NOS-uitzending wordt vanuit Den Haag gepresenteerd door Ron Fresen. Er zijn inmiddels ook videobeelden van de man die in een lege studio in gesprek is met iemand van de NOS.

Update 21.27 uur:
Hieronder kun je het complete filmpje met arrestatie zien. RTL heeft beelden vanuit een andere hoek.

Update 22.14 uur:
Zojuist heeft Ron Fresen enkele, nog onbevestigde, details bekendgemaakt. Het zou gaan om een jongeman die niet bekend was bij de AIVD en andere inlichtingendiensten. Hij is een student uit Delft die recentelijk zijn ouders heeft verloren. Om half elf zal een persconferentie worden gegeven.

Update 22.29 uur:

Het zou gaan om Tarik Z. uit Pijnacker

Update 22.40 uur:

Persconferentie

Update 23.25 uur:

Een studievriend van de verdachte heeft, in een interview met de NOS, een aantal feiten over de persoon bekend gemaakt. Het gaat om een eerstejaarsstudent scheikunde aan de TU Delft, die overkwam als een 'normale jongen'. De nationaliteit van de dader is onbekend. De studiegenoot geeft daarnaast aan dat het geloof geen enkele, merkbare, rol speelde in het leven van de dader.

De studiegenoot is ook gevraagd naar de claim van de dader mbt het zijn van een hacker. Dit vindt de studiegenoot ongeloofwaardig, aangezien de dader geen bijzondere kennis van computers had.

Over het motief is er niets bekend bij de student. Wel geeft hij aan dat de dader de 'laatste tijd veel bezig was met politiek, maar niet op een extremistische manier.'

Ondertussen is er een grote politieactie gaande in Pijnacker. Er wordt door diverse media druk gespeculeerd over de achterliggende redenen hiervan. Er is wel bevestigd dat deze actie op last van de Hilversumse politie wordt uitgevoerd. Het kan mogelijk gaan om het woonhuis van de dader.

Update, vrijdag 30 januari; 0.15 uur:
De politie heeft aan de NOS laten weten dat het een nepwapen betrof.