Groeiend optimisme over uitweg zorgcrisis

Er lijkt een oplossing in de maak over het zorgconflict tussen de regeringspartijen VVD en PvdA. Volgens minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is er zeker voortgang. Schippers is hoopvol dat de partijen eruit komen. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Schippers en Zijlstra deden hun uitspraken donderdag na een bezoek aan het Torentje van premier Mark Rutte. Daar zaten aan het begin van de middag behalve Rutte zelf nog PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom.

Het conflict in de coalitie ontstond toen dinsdag een belangrijke zorgwet van Schippers in de Eerste Kamer werd weggestemd. Dat gebeurde door toedoen van drie PvdA-senatoren. PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher zou donderdag overleg hebben met één van hen, Adri Duivesteijn. Of dat gesprek ook heeft plaatsgevonden en hoe het is afgelopen, is niet bekend.

Volgens ingewijden zouden de twee andere dissidente PvdA-senatoren, Guusje ter Horst en Marijke Linthorst, hun opstelling laten afhangen van Duivesteijn. "Als Adri akkoord gaat, komt het goed", aldus een ingewijde.

Mochten de partijen er niet uitkomen, dan dreigt een kabinetscrisis. Er is haast geboden, omdat Rutte donderdagmiddag in Brussel moet zijn voor een Europese top. De twee regeringspartijen voelen er bovendien niets voor om het donderdagavond het kerstreces in te gaan terwijl het conflict nog boven de markt hangt.

Hoe het mogelijke compromis eruitziet, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens bronnen is het de bedoeling dat Schippers haar gesneuvelde zorgwet opnieuw indient, met een aantal toezeggingen om de PvdA-senatoren over de streep te trekken. De wet regelt onder meer een beperking van de vrije artsenkeuze en zou vanaf 2016 een besparing van een miljard moeten opbrengen.