Bonus topman Essent weer hoger

Icoon EconomieVerontwaardigde reacties zijn er gekomen op de 217.000 euro tellende bonus van Essent-topman Michiel Boersma. Vorig jaar is er reeds opschudding ontstaan over de extra bonus op zijn salaris, maar dit jaar lijkt er niets veranderd. Sterker nog, zijn toelage is verhoogd met 55.000 euro, wat hem nu een salaris van 870.000 euro oplevert, ruim een ton meer dan vorig jaar.

In 2005 beloofde premier Balkenende iets aan deze penibele situatie te doen, en dat hij afspraken met de energiebedrijven zou maken. Dit is hij kennelijk niet nagekomen. PvdA en SP willen nu dat Balkenende zich verantwoordt.

Vakbond CNV is niet over het salaris te spreken. "Dit gaat alle perken van normen en waarden te buiten", meent vice-voorzitter Rienk van Splunder van vakcentrale CNV. "Een leider van een publiek bedrijf moet dit niet willen, die heeft een voorbeeldfunctie." Andere vakbonden vinden de beloning van Boersma "buiten proportie". "De hoogte en stijging is niet verantwoord en niet uit te leggen aan de gewone man", zo vindt de voorzitter van vakbond Abvakabo FNV.


Boersma

Essent zelf is zich van geen kwaad bewust. De financiële baas Rinse de Jong, die overigens zes ton waard is, zegt: "Contract is contract", en "onze aandeelhouders zijn met dit beloningsbeleid akkoord gegaan." De betreffende aandeelhouders zijn opmerkelijk genoeg provincies en gemeenten.

Met dank aan pberends voor de submit.