Islamisten Egypte krijgen hulp

De beweging van de eenogige terreurleider Moktar Belmoktar fuseert met de Malinese extremistische groepering Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika (MUJAO). In een verklaring die donderdag online verscheen zei Belmoktar niet alleen de handen ineen te slaan met MUJAO, maar ook de islamisten in Egypte te hulp te willen schieten.

Het nieuwe terreurverband heeft de naam 'de Mourabitounes' meegekregen. De groepen zeggen samen 'de zionistische campagne tegen de islam en moslims te willen bestrijden' en jihadisten in Noord-Afrika te willen verenigen, van de Nijl tot de Atlantische Oceaan.

Belmoktar, een Algerijn van in de veertig, was het brein achter een aanval op een Algerijns gascomplex van BP in januari. Die aanval was volgens de terreurleider vergelding voor de Franse militaire interventie in Mali. De inname van het complex en het uiteindelijke ingrijpen door de Algerijnse autoriteiten kostten aan 37 mensen het leven.

Na een conflict met de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida richtte Belmoktar zijn eigen terreurbeweging op. Er werd al langer vermoed dat hij samenwerkte met MUJAO; een woordvoerder van MUJAO is de oom van Belmoktars Malinese echtgenote.

Belmoktar en MUJAO eisten in mei de verantwoordelijkheid op voor aanslagen in Niger. Zelfmoordterroristen brachten gelijktijdig hun bomauto's tot ontploffing bij een legerkamp in de stad Agadez en bij een uraniummijn in het afgelegen stadje Arlit. Bij de aanslagen kwamen 26 mensen om en raakten tientallen gewond.