Jongeren bezitten minder vaak auto

Jongeren hebben steeds minder vaak een eigen auto. Onder ouderen groeit het autobezit juist. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) per 1 januari van dit jaar.

Terwijl het aantal jongeren tussen de 18 en 25 met 0,4 procent afnam, daalde het aantal auto's dat zij in bezit hebben met 4,5 procent. Onder 65-plussers is het omgekeerde beeld zichtbaar. Het aantal ouderen steeg met vier procent, terwijl het autobezit met zeven procent steeg.

Het totaal aantal motorvoertuigen in Nederland neemt nog steeds toe, meldt het statistiekbureau. Op 1 januari waren er 72.000 meer voertuigen op de weg dan een jaar eerder, een groei van een procent. Dat is wel de laagste groei sinds jaren.

Afgelopen jaar nam het aantal bedrijfsauto's met 0,6 procent af. Het aantal personenauto's en motoren steeg in 2013 rond de één procent. De hoogste groei in motorvoertuigen vond het CBS bij brommers met ruim twee procent. Vier jaar geleden nam het aantal brommers echter nog met elf procent toe.

In totaal reden er begin dit jaar 9,57 miljoen voertuigen op de Nederlandse wegen. Veruit de grootste categorie zijn de personenauto's, waarvan er 7,9 miljoen in Nederland zijn. Per duizend inwoners zijn er 470 auto's.