Balkenende: '2006 wordt beter jaar'

Leffe48 had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgend jaar zal het economisch beter gaan in Nederland, zo zei althans premier Balkenende vandaag. Hij meldde dat het kabinet het in grote lijnen eens is over de begroting voor volgend jaar. Vrijdag volgt een formeel besluit. "Ik ben blij dat er een ander beeld te vertellen is dan vorig jaar", zo zei de premier.

Bij de koopkracht zullen "grote groepen in de plus uitkomen", aldus Balkenende. "Er zijn plussen en minnen. Individuele garanties zijn nooit te geven." Onder andere mensen met een goedkope ziektekostenverzekering, zoals de studentenpolis, en tweeverdieners van wie het inkomen van een partner onder de ziekenfondsgrens (32.000 euro) ligt en de ander meer verdient, zullen er op achteruit gaan. Bronnen binnen het kabinet melden dat koopkrachtbeeld uiteen loopt van "kleine minnen" tot plussen van 4 à 5 procent.

De premier noemde een aantal maatregelen waardoor de koopkracht er volgend jaar op vooruit zal gaan. Zo gaat de WW-premie voor werknemers met één procent omlaag, een maatregel die de afgelopen dagen al uitlekte. Verder zal de heffinskorting (het bedrag dat iedereen van de belasting mag aftrekken) met enkele tientallen euro's omhoog gaan, de ouderenkorting (het bedrag dat 65-plussers van de belasting mogen aftrekken) wordt eveneens verhoogd, van deze laatste regeling kunnen bovendien volgend jaar meer ouderen gebruik maken.

Ook zal de inkomensafhankelijke premie van AOW'ers met een aanvullend pensioen, vutters, werknemers met een prepensioen en zelfstandigen verlaagd worden, dit zodat zij niet de dupe worden van het nieuwe zorgstelsel. In ruil hiervoor betalen de werkgevers een hogere premie, zij krijgen hiervoor compensatie. Balkenende meldde dat de lasten voor het bedrijfsleven niet omhoog zullen gaan. Alle plannen zullen op Prinsjesdag (20 september) worden gepresenteerd.