Winst Microsoft omlaag wegens Windows 8

De winst van Microsoft is in het afgelopen kwartaal 22 procent naar beneden gedoken. Veel klanten houden de hand op de knip in afwachting van de lancering van het nieuwe besturingssysteem Windows 8.

Bovendien daalt de verkoop van pc's waar Windows op moet gaan draaien. De economische problemen in Europa spelen ook mee, bleek uit de kwartaalcijfers van de softwaregigant.

Microsoft meldde donderdag na het sluiten van de Amerikaanse beurs dat de netto-inkomsten in het fiscale eerste kwartaal zijn uitgekomen op 4,47 miljard dollar (3,42 miljard euro). Een jaar eerder bedroeg de winst nog 5,7 miljard dollar. De omzet van de softwaregigant daalde acht procent naar zestien miljard euro.

In de cijfers van Microsoft konden echter allerlei verkopen niet worden meegenomen. Dat komt door de lancering van Windows 8 op 26 oktober. Veel computers met het nieuwe besturingssysteem zijn al wel verscheept maar nog niet meegeteld. Met deze bijzondere items bleef de omzet gelijk en daalde de winst met zeven procent.


Winst Microsoft omlaag in afwachting van Windows 8 (Foto: Novum)