Formatie verloopt nog steeds 'goed'

De onderhandelingen tussen VVD en PvdA over de vorming van een nieuw kabinet verlopen nog steeds goed. Dat verklaarde Diederik Samsom (PvdA) vrijdagmiddag na afloop van de gesprekken.

"Het gaat goed", zei Samsom. Het streven is nog steeds om de formatie 'zo snel mogelijk af te ronden', zei hij. Deze week lekten maatregelen uit waarover de partijen het eens zouden zijn geworden. De berichten hadden betrekking op de zorg, het onderwijs en de weigerambtenaren.

De berichtgeving was reden voor een deel van de Kamer om de informateurs opheldering te vragen over de voortgang van de formatie.

Samsom was vrijdag laconiek over het uitlekken van de stukken. "We geven vooral onszelf de schuld", zei hij. De sfeer is volgens hem daarom nog steeds goed. Rutte wilde na afloop van de gesprekken niets kwijt. Hij verwees naar de afgesproken radiostilte.

De VVD en PvdA onderhandelden vrijdag een uur langer dan gepland. Iets voor 17.00 uur kwamen de onderhandelaars naar buiten. De gesprekken gaan maandag om 10.00 uur verder.