Feryn gaat toch allochtonen werven

Na de ontstane commotie en na een gesprek met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding gaat het Belgische garagedeurenbedrijf Feryn toch allochtonen werven. Pascal Feryn kwam in het nieuws met zijn uitspraak dat hij geen Marokkanen wilde aanwerven "omdat ze niet gewenst zijn bij de klanten."

In april zei Feryn dat hij doelbewust geen Marokkaanse sollicitanten in behandeling nam voor zijn banen in de buitendienst, omdat zijn klanten ze niet over de vloer willen hebben. Om een imago van racistisch bedrijf enigzins van zich af te duwen zei Feryn dat in de binnendienst wel Marokkanen werkten. Al gauw bleek dit niet waar te zijn. Daar werden allochtonen ook geweigerd.

De uitspraken van Feryn deden het nodige stof opwaaien. Het Vlaams Belang was van mening dat bedrijven best allochtonen mogen weren. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding keek intussen of Feryn voor de rechter gedaagd kon worden. Toch poogde ze via een gesprek Feryn op andere gedachten te brengen.

Dat is ze gelukt. Bij nieuwe vacatures zal Feryn ervoor zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt. Dat staat zwart op wit in een intentieverklaring. Het Centrum zal gaan controleren of het bedrijf zich er aan houdt. "Anders kunnen we alsnog naar de rechter stappen", zo zegt de directeur van het Centrum.