Raffinaderij verdacht van sjoemelen met gif

Twee medewerkers van een raffinaderij in de provincie Groningen zijn dinsdag aangehouden omdat het bedrijf gevaarlijke chemische stoffen illegaal vermengde met olie en brandstoffen. Om toezichthouders te misleiden werden volgens het Openbaar Ministerie documenten vervalst.

Het bedrijf heeft een vergunning om afval waar olie in zit te verwerken tot bruikbare olie. Justitie vermoedt dat deze vergunning werd misbruikt om op een goedkope manier van gevaarlijk chemisch afval af te komen.

De 58-jarige oud-directeur werkte namelijk ook als directeur van bedrijven die tegen de vergunning in chemische stoffen aan de raffinaderij leverden. Het gaat om vergiftigende, bijtende en sterk stinkende afvalstoffen. De man was tot juli directeur van het bedrijf.

De andere verdachte is het 52-jarige hoofd van het laboratorium van de raffinaderij. Het OM verdenkt de twee ervan dat zij van de illegale praktijken wisten, er opdracht toe gaven of dit hadden kunnen stoppen.

Het OM wijst erop dat de werkwijze van de twee schadelijk kan zijn voor het milieu en de volksgezondheid. Ook kunnen schepen of energiecentrales die brandstof van het bedrijf afnamen motorproblemen krijgen als er stoffen in zitten die er niet in thuishoren.

Het onderzoek naar het bedrijf werd in 2009 opgezet. Aan het onderzoek werkten onder meer het Nederlands Forensisch Instituut en milieuteams van de politie mee.