Nederlander omgekomen in Libië

De strijd in Libië heeft een eerste Nederlands slachtoffer geëist. Het zou gaan om een man die samen met twee landgenoten als duiker werkte voor een bedrijf in de olie-industrie, meldden GPD-kranten vrijdag. De GPD wil de doodsoorzaak nog niet openbaar maken, om te voorkomen dat de identiteit van het slachtoffer bekend wordt voordat de familie op de hoogte wordt gesteld.

Aanhangers van de Libische leider Moammar Gadhafi overvielen de Nederlanders eerder deze week in de compound waar ze waren ondergebracht. Daarbij werd apparatuur gestolen en werden de Nederlanders twee dagen opgesloten.

Het drietal trok na de overval naar het rebellenbolwerk Benghazi. Daar trof GPD-correspondent Harald Doornbos de overleden Nederlander en een van zijn collega’s aan in een ambulance. De derde duiker zou zijn doorgereisd naar Egypte.

De mannen hadden tot woensdag dagelijks contact met het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa), maar wilden Libië niet verlaten. Toen een van de drie dinsdag aangaf toch weg te willen, was een evacuatie door de escalatie van het conflict bijzonder moeilijk geworden.

Een woordvoerder van het Ministerie van BuZa gaf tegenover de GPD aan alles in het werk te stellen om het lichaam van de man naar Nederland te halen.

GPD: Nederlandse duiker omgekomen in Libië
GPD: Nederlandse duiker omgekomen in Libië (Foto: ANP)