Lucia de B. krijgt levenslang en tbs

Icoon Binnenlands nieuws De Haagse verpleegkundige Lucia de B. is door de het Gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en tbs. Ze werd schuldig bevonden aan de moord op zeven patiënten en drie pogingen tot moord. De B. kon de uitspraak niet aan en verliet tijdens het drie uur lange betoog van het hof de zaal. "Ik hoef dit niet te horen, ik heb dit niet gedaan.", aldus de verpleegkundige.

Met de uitspraak komt een einde aan een van de meest geruchtmakende moordzaken in Nederland. Het vonnis is bijzonder omdat het hof verder gaat dan de eerdere uitspraak van de rechtbank en ook verder gaat dan de eis van het Openbaar Ministerie. Deze laatste had geen tbs geëist, maar het hof legde dit toch op. Volgens het hof omdat:"een levenslange gevangenisstraf, gezien de mogelijkheid dat De B. na eventuele gratie onbehandeld weer in de samenleving terugkeert, onvoldoende waarborgen biedt."

Lucia de B. werd vorig jaar al schuldig bevonden aan vier moorden en drie pogingen tot moord door de rechtbank. Ook toen werd haar levenslang opgelegd. De verpleegkundige, die altijd heeft gezegd onschuldig te zijn, ging in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie deed dit ook omdat men van mening was dat nog meer moorden aan De B. konden worden toegeschreven.

De rechtbank acht bewezen dat Lucia de B. in de periode van begin 1997 tot september 2001 de moorden heeft gepleegd. Ze was toen werkzaam in Ziekenhuis Leyenburg, het Rode Kruis Ziekenhuis, het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen en het Juliana Kinderziekenhuis. De verpleegkundige viel op door het feit dat zij opvallend vaak aanwezig was tijdens het overlijden van patiënten. Alle sterfgevallen waar zij bij betrokken zou zijn kwamen onverwacht en waren medisch onverklaarbaar.

De advocaten van De B. vinden echter dat er niet genoeg bewijs is om haar te veroordelen en menen dat de zaak op suggesties is gebaseerd. Ook zijn er nooit DNA-sporen of vingerafdrukken gevonden.


Lucia de B. tijdens de zitting