Duitsland doneert zestig miljoen voor Auschwitz

Duitsland heeft woensdag beloofd het komende jaar zestig miljoen euro te storten in een fonds dat zorgt voor de instandhouding van het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen. Sommige gebouwen in Auschwitz, dat nu een museum is, staan op het punt van instorten.

"Duitsland erkent de historische verantwoordelijkheid die het heeft om de herinnering aan de Holocaust levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties", aldus de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle. "Auschwitz-Birkenau is synoniem aan de daden van de nazi's. Het monument brengt deze misdaden in herinnering."

Directeur van het museum Piotr Cywinksi deed in 2008 een oproep voor hulp. Volgens hem was honderdtwintig miljoen euro nodig voor de restauratie van het kamp. De barakken, de gaskamers en andere gebouwen zijn in de loop der jaren behoorlijk aangetast. Bovendien hebben de gebouwen te lijden onder de ruim een miljoen bezoekers die het museum jaarlijks trekt.

De Verenigde Staten hebben al een bijdrage van vijftien miljoen dollar toegezegd en Oostenrijk draagt zes miljoen euro bij. Ook andere landen, waaronder Noorwegen, Nederland, Zweden, Zwitserland en Tsjechië, hebben gezegd bij te dragen.


Duitsland doneert zestig miljoen euro voor behoud Auschwitz (Foto: Novum)