CO2 speelde eerder rol in klimaatverandering

Het broeikaseffect is niet nieuw. Veertig miljoen jaar geleden speelde een verandering in de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer ook al een belangrijke rol bij de verandering van het klimaat, blijkt uit onderzoek van paleoklimatologen van onder andere de Universiteit Utrecht.

Destijds steeg de wereldwijde temperatuur in een periode van een half miljoen jaar met vier tot zes graden, waarna de temperatuur weer afnam. Ook het CO2-gehalte in de atmosfeer veranderde drastisch.

Volgens de onderzoekers is er een sterk verband tussen CO2 en temperatuursverandering. "De verandering in CO2 was simpelweg te groot om enkel het gevolg te zijn van aan klimaatverandering gekoppelde processen", zegt Peter Bijl van de Universiteit Utrecht. "Het biedt een aannemelijke verklaring voor de waargenomen temperatuursverandering."

In klimaatdiscussies staat al jaren de vraag centraal of menselijke CO2-uitstoot de oorzaak is van klimaatverandering, of dat het een natuurlijk proces is. Volgens het onderzoek is CO2 wel degelijk een belangrijke factor.