'Beveiliging Schiphol Cargo lek'

De screening van medewerkers bij de luchtvrachtafdeling op Schiphol deugt niet. Dat beweert HP/De Tijd, nadat een undercoverjournalist van het blad tweeënhalve week met een tijdelijke toegangspas ongecontroleerd rondliep bij Schiphol Cargo. Hij had daar onbelemmerd toegang tot ladingen van vrachtvliegtuigen.

De verslaggever zou niet aan de veiligheideisen voldoen, maar er toch in geslaagd zijn om met een niet-persoonlijke pas aan de slag te kunnen. Zo kon hij rondlopen in een vrachtloods waar hij toegang had tot de ladingen.

Ook concludeerde hij dat het mogelijk was om zich in een vrachtcontainer in te sluiten om zo onopgemerkt in de laadruimte van vrachtvliegtuigen te komen. Eenmaal in de lucht zou een terrorist zich op die manier eenvoudig toegang kunnen verschaffen tot de cockpit en het toestel kunnen kapen.

Schiphol was dinsdag nog niet op de hoogte van de undercoveractie en kon nog niet reageren. Het is niet de eerste keer dat een undercoverjournalist zwakke plekken in de beveiliging van Schiphol blootlegt. Alberto Stegeman van het televisieprogramma Undercover in Nederland wist twee keer door te dringen tot de beveiligde delen van de luchthaven. Hierbij kwam hij de hangar binnen waarin het regeringsvliegtuig zich bevindt.