Tweetal kraakt e-mail 19 docenten

Op het gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther zijn vorige week twee leerlingen van school gestuurd omdat ze van negentien leraren de e-mailaccounts hadden gekraakt. Voornamelijk inzage in proefwerken en schoolexamens was het populairst, die later werden gedeeld met vrienden. Rector Wim Harmsen bevestigde dit vandaag in het Brabants Dagblad.

De minderjarige hackers gebruikten een keylogger, een stuk software of hardware dat bijhoudt welke toetsen de gebruiker van de computer waarop het is geïnstalleerd indrukt, om inloggegevens van docenten te achterhalen. Door geruchten die de ronde deden, werden de daders aan de kaak gesteld en hebben ze hun actie opgebiecht. Ze toonden spijt, maar door een breuk in het vertrouwen met de leraren is een terugkeer op school onbespreekbaar, aldus Harmsen.

Vandaag doet de school aangifte bij de politie in verband met computervredebreuk. Het tweetal is van school gestuurd; de in totaal veertien leerlingen die inzage hebben gehad in proefwerken en schoolexamens krijgen een één. De toetsen moeten ze wel overdoen.

De Inspectie van het Onderwijs is geïnformeerd. Bernrode zegt dat met de computerbeveiliging niks mis is, maar dat niet was gerekend op zulk misbruik door leerlingen.