'Veel misstanden verkiezingen Rotterdam'

Tientallen mensen hebben misstanden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam gemeld. Dat zegt een woordvoerder van Leefbaar Rotterdam, dat gisteren een meldpunt opende.

De klachten gaan onder meer over kwijtgeraakte stembussen, mensen die zonder stempas mochten stemmen en weigeringen van stembureaus om klachten op te nemen. "Het is te veel om op te noemen", zegt de woordvoerder.

De partij zei gisteren zelf al verschillende misstanden te hebben geconstateerd en riep mensen op zich te melden als ze ook getuige waren geweest van overtredingen van de Kieswet. Medewerkers van stembureaus zouden hebben geholpen met het invullen van stemformulieren en machtigingsformulieren. Ook zou niet zijn ingegrepen toen meerdere mensen tegelijk in een stemhokje stonden.

De hele bezetting van een stembureau in Delfshaven is vervangen, volgens de partij omdat niet werd gecontroleerd of mensen een identiteitsbewijs bij zich hadden.

Leefbaar Rotterdam heeft in de voorlopige uitslag net als de PvdA veertien van de 45 raadszetels in Rotterdam. De definitieve uitslag wordt om 10.00 uur bekendgemaakt. Het vormen van een college in Rotterdam wordt lastig, omdat de PvdA heeft aangegeven niet met Leefbaar Rotterdam te willen samenwerken.

Als de PvdA volhardt, kan alleen een combinatie van vier partijen een meerderheid vormen.