Karzai belt met Balkenende

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft vanmiddag gebeld met demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA). Karzai heeft zijn waardering en dank overgebracht voor het werk dat Nederlandse militairen en ontwikkelingswerkers hebben verricht voor de opbouw van zijn land, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Reden voor het telefoontje is de val van het kabinet, waardoor de Nederlandse militairen vrijwel zeker dit jaar uit de Afghaanse provincie Uruzgan vertrekken. Nederland heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor de economische en sociale ontwikkeling van Uruzgan en voor een versterking van de veiligheid en het lokaal bestuur, stelt de president.

Balkenende heeft op zijn beurt de huidige politieke situatie in Nederland toegelicht. Ook heeft hij zijn medeleven betuigd met de burgerslachtoffers die gisteren zijn gevallen bij een NAVO-bombardement in de grensstreek van de Afghaanse provincie.

De premier voert dezer dagen 'verscheidene gesprekken' met buitenlandse regeringsleiders om de gevolgen van de val van zijn vierde kabinet toe te lichten, meldt de RVD. In het tv-programma Buitenhof betoogde Balkenende gisteren dat de val van het kabinet over Uruzgan slecht is geweest voor de internationale reputatie van Nederland.

Submitter:  Bron: Novum