Sea Shepherd-kapitein vast op Japans schip

Paul Bethune, de kapitein van een boot van de milieuorganisatie Sea Shepherd, zit vast op het Japanse schip Shonan Maru 2. Bethune wordt naar Japan overgebracht om zich daar voor de rechter te verantwoorden, werd vandaag vanuit Tokyo gemeld.

Bethune klom maandag aan boord van de Shonan Maru 2, die deel uitmaakt van de Japanse walvisvaartvloot. De Nieuw-Zeelander wilde de kapitein aansprakelijk stellen voor de vernieling van de Ady Gil. Dit futuristisch uitziende actieschip zonk na een aanvaring door de Shonan Maru 2.

Bethune wilde volgens Sea Shephard de kapitein van het schip een rekening van drie miljoen dollar presenteren. Ook wilde hij als burger de kapitein 'arresteren' op verdenking van poging tot doodslag op de zes bemanningsleden van de Ady Gil.

Het Japanse Instituut voor Walvisonderzoek, dat de walvisjacht voor 'wetenschappelijke doeleinden' organiseert, bestempelde de actie van Sea Shepherd tot een publiciteitsstunt. De Nieuw-Zeelandse premier John Key noemde de actie van Bethune 'ronduit gevaarlijk'.

Het Japanse ministerie van visserij zei vandaag dat Bethune naar Japan wordt overgebracht om daar terecht te staan wegens het wederrechtelijk betreden van een Japans schip en wegens molest. Hij kan daarvoor veroordeeld worden tot een maximumstraf van drie jaar gevangenis en een boete van honderdduizend yen (ruim achthonderd euro). De vraag is nog even of hij aan boord van de Shonan Maru 2 blijft totdat het schip over enkele weken naar Japan terugkeert of dat hij naar een havenstad wordt gebracht om vandaar naar Japan te worden overgevlogen.