Spanje: jeugdwerkloosheid 43%

De werkloosheidsaanvragen in Spanje stegen in januari met 3,1 procent op maandbasis tot 4,05 miljoen, het meest sinds de start van de registratie in 1996. Dat meldt het Spaanse ministerie van Arbeid vandaag. Van de nieuwe werklozen had 90 procent een tijdelijk contract.

Het werkloosheidspercentage bedroeg 19,5 procent, alhoewel dit nog cijfers over de maand december zijn. Spanje kampt hiermee met de hoogste werkloosheid van het hele eurogebied.

Spanje zit al jaren diep in de economische problemen na het ineenstorten van de vastgoedzeepbel twee jaar geleden. Sindsdien zijn meer dan een half miljoen bouwvakkers ontslagen.

Maravillas Rojo, de staatssecretaris van Arbeid: "De overheid is er zich bewust van dat er bijkomende maatregelen nodig zijn. Vrijdag komen er nieuwe voorstellen om de werkloosheid te bestrijden."

Vorig jaar trok de overheid al 8 miljard euro uit om de werkloosheid te bestrijden en creëerde meer dan 400.000 banen door onder meer om voetpaden te verbreden, parken en voetgangerszones aan te leggen.

De Spaanse economie kromp verder in het derde kwartaal van vorig jaar, terwijl heel wat andere Europese landen weer groei optekenden. De jeugdwerkloosheid laat een nog dramatischer beeld zien in Spanje met een recordpercentage van 42,9 procent in oktober 2009.