Brown eist plannen van Karzai

De Afghaanse president Hamid Karzai moet de komende maanden duidelijk maken hoe hij denkt het gezag over het land over te kunnen nemen van de buitenlandse troepenmacht. Dat heeft de Britse premier Gordon Brown gezegd in een interview dat nieuwszender Sky News vandaag uitzendt.

Brown wil voor 28 januari, wanneer in Londen een Afghanistantop wordt gehouden, een "geloofwaardig plan" hebben. Daarna krijgt Karzai van Brown twee maanden de tijd om de hervorming van de politie, die volgens critici corrupt en inefficiënt is, in gang te zetten. Een half jaar na de top moeten alle provincies en districten een gouverneur hebben, aldus de premier.

Groot-Brittannië is met negenduizend militairen de tweede troepenmacht in Afghanistan, na de Verenigde Staten. Brown heeft zich bereid getoond extra troepen te sturen, maar wil dat alleen doen als Afghanistan zijn leger uitbreidt.

Een sterker Afghaans leger geeft Brown de mogelijkheid om de Britse troepen terug te trekken. Uit peilingen blijkt dat de Britse bevolking dat ook wil, nu het aantal Britse doden in Afghanistan snel stijgt. Sinds het begin van het jaar zijn bijna honderd Britse militairen gesneuveld, meer dan in 2007 en 2008 samen.

Volgend jaar gaan de Britten naar de stembus en Brown stevent af op een grote nederlaag.
Submitter:  Bron: ANP