Marosi wint op moderne vijfkamp

Adam Marosi heeft in Londen het wereldkampioenschap moderne vijfkamp gewonnen. De 25-jarige Hongaar bleef met 6.136 punten David Svoboda uit Tsjechië (6.116) en Oekraïner Dmitro Kirpoeljanski (6.100) voor.

Nederlander Kevin Hilgeholt behaalde een 25e plaats met 5.732 punten. Hilgeholt werd bij het EK nog achttiende en twee jaar geleden was hij de eerste Nederlander die de finale van een wereldbekerwedstrijd haalde. Maar afgelopen jaar speelde een knieblessure hem parten, en nu hij weer beter is, gaat Hilgeholt voor een ticket naar de Olympische Spelen van Londen in 2012.

Bij de dames was het de Chinese Chen Qian die de wereldtitel pakte met 5.840 punten. Laura Asadauskaite uit Litouwen werd tweede (5.736) en de Duitse Lena Schöneborn (5.664) behaalde het brons.

De moderne vijfkamp bestaat uit de onderdelen paardrijden, zwemmen, schermen en een combinatie van pistoolschieten en hardlopen en is een tegenhanger van de traditionele vijfkamp die bestaat uit hardlopen, worstelen, verspringen, speerwerpen en discuswerpen. De oorspronkelijke vijfkamp was een onderdeel van de Olympische Spelen in de oudheid en bevatte alle onderdelen die een goed soldaat in die tijd moest kunnen. De moderne vijfkamp werd voor het eerst officieel beoefend op de Spelen van 1912 in Stockholm. Pierre de Coubertin stelde het in om de vaardigheden te symboliseren die de cavaleriesoldaten in de negentiende eeuw moesten beheersen.