Geweld Afghanistan neemt toe

In Afghanistan zijn afgelopen weekend negen NAVO-militairen gesneuveld. Het bloedige weekend volgt op de dodelijkste maand voor de internationale troepenmacht sinds de invasie in 2001: in juli zijn 75 NAVO-militairen om het leven gekomen in het Aziatische land. Onder de negen doden van dit weekend zijn zes Amerikanen, twee Canadezen en een Fransman.

Zaterdag sneuvelden drie Amerikanen toen in de zuidelijke provincie Kandahar een bermbom ontplofte. De Fransman kwam om het leven bij een vuurgevecht in de provincie Kapisa ten noorden van de hoofstad Kabul. De Canadezen stierven in het zuiden terwijl zij patrouille liepen en twee bommen afgingen. Gisteren kwamen nog eens drie Amerikanen om, toen in het oosten van het land een bomaanslag op hen werd gepleegd en zij vervolgens vanuit een hinderlaag werden beschoten.

Verkiezingen
Het geweld in Afghanistan neemt toe in de aanloop naar de presidentsverkiezingen op 20 augustus. Acht jaar na de Amerikaans-Britse invasie en de omverwerping van het Taliban-bewind wordt de gang naar de stembus gezien als test voor de opbouw van een stabiele democratie in het land. De Taliban op hun beurt hebben aangekondigd de verkiezingen te verstoren en de bevolking opgeroepen niet te gaan stemmen.

De zittende president Hamid Karzai geldt als favoriet onder de 36 kandidaten. Hij regeert sinds 2001 en werd in 2004 voor het eerst door het volk gekozen. Een lage opkomst onder de Pashtun in het zuiden, de traditionele machtsbasis van Karzai, kan er volgens waarnemers toe leiden dat hij bij de eerste stemronde geen absolute meerderheid behaalt. In een tweede ronde zou de oppositie haar krachten kunnen bundelen achter de belangrijkste uitdagers van Karzai, oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah en oud-minister van Financiën Ashraf Ghani.

Obama
Er zijn meer dan 100.000 buitenlandse militairen gestationeerd in Afghanistan om het verzet van de Taliban de kop in te drukken. De Amerikaanse president Barack Obama heeft van het land een van de speerpunten van zijn buitenlands beleid gemaakt en wil voor het eind van het jaar nog eens 21.000 Amerikaanse militairen naar Afghanistan sturen.

Een commissie van het Britse Lagerhuis concludeert in een gisteren gepubliceerd rapport dat de Britse militairen in Afghanistan niet kunnen doen wat de regering heeft beloofd. Dat komt doordat ze te veel taken hebben. De parlementariërs vinden dat de militairen zich erop moeten richten de veiligheid in het land te waarborgen. Nu moeten zij bijvoorbeeld ook de drugshandel bestrijden.

De parlementariërs waarschuwen dat vooral het zuiden van Afghanistan de komende tijd onveilig zal blijven. Sommige NAVO-bondgenoten zouden 'veel minder' doen dan zij hebben beloofd. Het rapport noemt geen namen. In de zuidelijke provincie Uruzgan zijn Nederlanders gestationeerd.


Geweld Afghanistan neemt toe nu verkiezingen naderen  (foto: DAG)