Fransen schofferen Queen Elisabeth

Het Britse Koningshuis is boos, ze zijn niet uitgenodigd bij de herdenking van D-day in Normandië.

Koningin niet welkom
Verschillende leden van de koninklijke familie gaven duidelijk aan dat ze graag betrokken willen zijn bij de herdenking van D-day. Maar afgelopen nacht maakten de Fransen bekend dat een uitnodiging er niet in zit. Het is opvallend dat de koningin van zowel Groot Brittannië als Canada niet mag komen. Bij de landingen van 6 juni 1944 kwamen immers ook 17.556 Britten en 5.316 Canadezen om het leven.

Frustratie
Een medewerker van Buckingham Palace hield zijn frustratie niet voor zich ‘ We hebben vanaf het begin af aan heel duidelijk gemaakt, dat wij heel graag de veteranen in Normandië willen steunen op alle manieren die we kunnen. Niemand wil liever een  eerbetoon aan de veteranen brengen, dan wij’, schrijft de Daily Mail. Het Britse koningshuis voelt zich gekrenkt en buitengesloten en is ook ontdaan dat de Britse overheid niet meer haar best heeft gedaan om de koningin bij deze belangrijke herdenking te betrekken.

Fransen onverschillig
De Fransen houden zich aan hun eigen plan. De 65e herdenking van D-Day wordt vooral en Frans-Amerikaanse bijeenkomst. ‘Wij hebben nooit de intentie gehad om de leden van het koningshuis uit te nodigen’, aldus een Franse woordvoerder.  Samen met Franse en Amerikaanse veteranen zullen Barack Obama en Nicolas Sarkozy op de stranden van Normandië hun eer betonen aan de duizenden slachtoffers die hun leven hebben gegeven in de oorlog. Velen denken dat dit ook een kans is voor Sarkozy om de banden met Amerika te verbeteren. Minister president Gordon Brown van Engeland is wel uitgenodigd op 6 juni, maar zal niet bij de belangrijkste evenementen aanwezig zijn.

Veteranen missen koningin wel
Peter Hodge, hoofd van de Normandy Veterans Association, had de aanwezigheid van de koningin Elisabeth wel op prijs gesteld, ‘de slagroom op de taart’ voor de leden, zo stelt hij. Of de minister president van Engeland wel of niet komt zal voor velen niet zo belangrijk zijn, maar de afwezigheid van koningin Elisabeth wel, aldus Hodge. ‘ De veteranen respectecteren de koningin enorm en voelen een speciale band met haar. Het feit dat zij vijf jaar geleden wel aanwezig was was erg speciaal voor hen’.


Foto bij: Fransen schofferen Queen Elisabeth  (foto: DAG)