OM eist in hoger beroep Holleeder

Het Openbaar Ministerie formuleert vandaag zijn strafeis in de zaak tegen Willem Holleeder in hoger beroep. De zitting wordt gehouden in de extra beveiligde rechtszaal in Rotterdam. De 50-jarige Holleeder wordt verdacht van het afpersen van een paar zakenlieden, onder wie de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Ook wordt hij beschuldigd van enkele ondergeschikte feiten, zoals bedreiging en mishandeling.

De rechtbank was overtuigd van Holleeders schuld en veroordeelde hem eind 2007 tot negen jaar cel, na een eis van twaalf jaar. Holleeder ontkent dat hij mensen zou hebben afgeperst.

Holleeder, die in 1983 een van de ontvoerders was van biermagnaat Freddy Heineken, werd eind januari 2006 gearresteerd. Ook werd een groep medeverdachten aangehouden, onder wie Holleeders ex-partner. Van deze medeverdachten spelen er nog vijf een rol in het proces. Naar verwachting zal het OM vrijdag in hun zaken eisen.

In 2007, kort na aanvang van het proces bij de rechtbank, werd Holleeder geveld door ernstig hartfalen en moest hij met spoed worden geopereerd. Naar eigen zeggen heeft hij niet lang meer te leven.

Submitter:  Bron: ANP