Felle discussie over Irakgame losgebarsten

Vandaag kondigde Konami aan met een game te komen die zich af zal spelen rond de slag bij Fallujah in Irak. Britse veteranen, familieleden van de soldaten en anti-oorloggroeperingen hebben nu opgeroepen om de game te verbieden. Reg Keys, vader van een gesneuvelde Britse soldaat, vindt dat het ophemelen van het conflict getuigt van slechte smaak vanwege de grote hoeveelheid soldaten die bij Fallujah sneuvelde. Deze gruwelijke gebeurtenissen zouden beperkt moeten blijven tot geschiedenisboeken, ze horen niet thuis in een game waar actiezoekers ze kunnen blijven beleven. Het zou ook gevaar kunnen opleveren als jonge moslims de game in handen krijgen en er boos over worden.

Tansy E. Hoskins is het eens met Reg Keys. De massamoord die de Amerikanen en Britten bij Fallujah aanrichten in een illegale oorlog hoort tot de ergste oorlogsmisdaden van de moderne geschiedenis. Volgens schattingen kwamen bijna 1.000 onschuldige burgers om het leven bij bombardementen en raids door de aanvallende soldaten. Het voetbalstadion moest als begraafplaats dienen om ruimte te bieden aan alle doden. De dood van mensen die zich verzetten tegen bezetters is niet iets dat in een game thuishoort, dat is gewoon ziek.

Maar niet iedereen is voor een verbod op de game. Schrijver en voormalig SAS-lid Andy McNab ziet geen problemen met Six Days in Fallujah. Oorlog wordt altijd door de media gebruikt voor vermaak, dit conflict is niet anders. Hij vindt ook dat de Britten een veel minder goed beeld hebben van de slag bij Fallujah dan de Amerikanen. De strijders van de VS verloren bij Fallujah alleen al meer soldaten dan Engeland in Irak en Afganistan bij elkaar.

Het verhaal wordt al jaren bij de Amerikaanse burgers gebracht via televisie, boeken en kranten. Elke Amerikaan of ze nu 12 jaar of 90 jaar oud zijn weet wat er gebeurd is. Het zou hypocriet zijn om een game op basis van het conflict dan te gaan verbieden. Als de game het lot van de Amerikaanse soldaten kan overbrengen op de massa, waarom dan niet uitbrengen? Het is volgens McNab niks anders dan het afschieten van Nazi's of drugsdealers.

Voor meer gamesnieuws kun je terecht op FOK!games

Six Days at Fallujah