De Vries ontmaskert echte moordenaar

In Peter R. de Vries, misdaadverslaggever is aanstaande zondag aandacht voor Reinier Smit. De Groninger kreeg deze zomer 12 jaar cel voor de moord op zijn vrouw Gonda. Hij wilde deze moord tijdens het uitzitten van zijn straf echter in de schoenen van een ander schuiven om zo zelf weer op vrije voeten te komen.

Het lichaam van 30-jarige Gonda wordt december 1996 aangetroffen in het afgebrande huis van de familie Smit in Hoogezand. De kluis, waarin ruim drie ton aan guldens lag, is leeg. Daarom denkt de politie dat Gonda is omgebracht bij een inbraak of een overval, waarna brand is gesticht.

Maar al snel komt echtgenoot Reinier in het vizier. Hij heeft speelschulden, ruzie met zijn vrouw over zijn gokverslaving en naast een motief haar te vermoorden een zwak alibi. Maar hard bewijs tegen hem ontbreekt heel lang. Het duurt nog twaalf jaar voor Reinier wordt veroordeeld; dat gebeurt in juni van dit jaar.

In de gevangenis in Ter Apel beraamt Smit een geraffineerd plan om onder zijn straf uit te komen. Hij wil een medegevangene de schuld op zich laten nemen en belooft hem hiervoor veel geld. Die speelt het spel mee met Smit en komt details te weten die tot dan toe alleen bij de politie bekend waren. En bij de dader vanzelfsprekend. De medegevangene van Reinier Smit neemt contact op met Peter R. de Vries en de politie en doet het hele verhaal uit de doeken. En dat was dan het einde van de leugens van Smit.De Vries ontmaskert echte moordenaar  (foto: DAG)