Skilift in Canada stort in

Meer dan vijftig skiërs zijn door de brandweer uit liftcabines gehaald nadat een van de masten van de kabelbaan gedeeltelijk was ingestort. Het ongeluk gebeurde gisteren in het Canadese skioord Whistler, waar in 2010 de Olympische Winterspelen zijn gepland.

De brandweer had ongeveer drie uur nodig om alle 53 mensen uit de ongeveer dertig cabines te halen. Hoewel vijf mensen naar het ziekenhuis werden gebracht raakte niemand ernstig gewond, aldus de politie. De half ingestorte mast werd tijdens het reddingswerk door een kraan overeind gehouden.

Een man die in een cabine zat die op de grond terechtkwam deed voor de tv verslag van het angstige avontuur. Hij hoorde de toren instorten, vertelde hij. De cabine begon te zwaaien, stortte omlaag en viel op de grond. Via een door de val gebroken ruit konden de passagiers naar buiten klauteren. Sommigen klaagden over rugpijn en een man had een bebloed hoofd.

Er kwam ook een cabine neer op een overdekte busstandplaats. Andere cabines bleven boven de grond hangen. De mast die instortte stond niet ver van het vertrekpunt van de skilift en de cabines bevinden zich daar normaal negen meter boven de grond, zei de leiding van het skioord in een persbericht.. "We zijn heel dankbaar dat niemand ernstig gewond is geraakt."

Het skioord heeft pas een nieuwe kabelbaan in gebruik genomen die de pieken van de berggebieden Whistler en Blackcomb met elkaar verbindt. Die hangt 435 meter boven de grond en is daarmee de hoogste ter wereld. Het ongeluk gebeurde met een andere lift.


Skilift in Canada stort in  (foto: DAG)