Chaos door brief Klink

Huisartsen en de Tweede kamer waarschuwen voor grote verwarring die kan ontstaan door een brief van minister Klink van Volksgezondheid. In de brief, die morgen bij iedereen op de deurmat valt, wordt het elektronisch patiëntendossier (EPD) aangekondigd. Bijgevoegd is een ingewikkeld lichtblauw formulier waarmee mensen bezwaar kunnen maken.

Het EPD zal in de loop van volgend jaar geleidelijk in worden gevoerd. Artsen, apotheken en ziekenhuizen kunnen dan met één druk op de knop medische gegevens van patiënten uitwisselen. Volgens Klink kunnen hiermee veel fouten, zoals het voorschrijven van verkeerde medicijnen, worden voorkomen.

Te hard van stapel 

Hoewel de Tweede Kamer honderd procent achter de invoering van het EPD staat, vindt de Tweede Kamer wel dat Klink met de grote campagne te hard van stapel loopt. De bijbehorende wet is namelijk nog helemaal niet behandeld. "Nu verwacht iedereen dat het er heel snel komt, terwijl het pas over twee jaar helemaal is ingevoerd", zegt PvdA-kamerlid Vermeij. Ook SP'er Gerkens vindt dat Klink te hard van stapel loopt: "Dit is bizar. Klink had moeten wachten tot de Tweede Kamer akkoord is met de wet."

'Een groot risico' 

De wet, die pas eind 2009 van kracht zal zijn, verplicht zorginstellingen om zich aan te sluiten op het EPD. VVD'er Zijlstra vindt dat Klink 'een groot risico' neemt. "Straks breekt over een half jaar de pleuris uit. Wat dat?" De partijen vinden ook dat Klink het bezwaarformulier tegen het EPD nog niet mee had moeten sturen. Iedereen wordt hierin verzocht het formulier voor 15 december terug te sturen wanneer zij bezwaar hebben tegen de uitwisseling van hun medische gegevens.

'Pas nou op, doe dit nou niet' 

"Door nu al te communiceren over iets dat over twee jaar pas helemaal klaar is, zorgt de minister alleen maar voor onrust", meent voorzitter Van Eijk van de Landelijke Huisartsen Vereniging. De proeven met het EPD zijn volgens hem ook nog niet allemaal geslaagd. Privacybescherming en zorgvuldigheid zouden nog onvoldoende zijn gewaarborgd met het systeem. "Pas nou op. Doe dit nou niet", was het advies van Van Eijk aan Klink. "Maar hij gaat gewoon snel door. Tegen onze wens in."