Hamsters lang niet zo onschuldig

Hoe schattig ze er ook uitzien met hun kraaloogjes: hamsters, kuikentjes, egels maar ook hagedissen en schildpadden vormen een gevaar voor kleine kinderen. Een groep vooraanstaande Amerikaanse kinderartsen heeft een nieuw rapport naar buiten gebracht waarin zij er op hameren deze dieren niet als huisdier aan een kind te geven.

Behalve dat deze diertjes gevaarlijke (soms zelf dodelijke) ziektekiemen met zich mee kunnen dragen, zijn ze ook veel eerder dan katten of honden geneigd om te bijten of te krabben. Dit brengt met name voor kinderen onder de vijf jaar risico's met zich mee. Kleine kinderen zijn kwetsbaar omdat ze nog bezig zijn met het ontwikkelen van hun immuunsysteem. Daarbij stoppen ze regelmatig hun handen in hun mond.

Volgens het rapport zouden gezinnen met kinderen onder de vijf jaar 'niet-traditionele' huisdieren moeten vermijden. Ook moet contact met deze dieren buitenshuis worden voorkomen. Volgens dokter Larry Pickering, die meewerkte aan het rapport, dragen veel van deze dieren infecties met zich mee, iets wat ouders vaak over het hoofd zien.

Ongeveer elf procent van de salmonella infecties bij kinderen wordt veroorzaakt door contact met hagedissen, schildpadden of andere reptielen. Ook hamsters en kuikentjes kunnen deze ziekte met zich mee dragen. Een infectie kan zorgen voor hevige diarree, koorts en maagkrampen. Kinderen kunnen dit krijgen door de diertjes te kussen, of aan te raken en vervolgens hun hand in hun mond te stoppen. Egels kunnen gevaarlijk zijn omdat hun stekels snel wondjes veroorzaken. Egels staan er om bekend veel bacteriën met zich mee te dragen. Deze kunnen koorts, buikpijn en huiduitslag veroorzaken.


Hamsters lang niet zo onschuldig  (foto: DAG)