Ongehoorzame Friese radiopiraat opgepakt

Radiopiraten zijn in principe al ongehoorzaam, ze overtreden immers de wet, maar een piratenstation uit het Friese Lemmer was dit weekend dubbel ongehoorzaam. Vrijdag ging Radio Strandwacht de lucht in voor een weekendmarathon. Dat gebeurde met een zeer zware zender (10 kilowatt). Doordat het signaal ook nog eens versterkt werd door zes zendantennes op maar liefst 85 meter hoogte (boven op een telekraan), had de zender een bijzonder groot bereik.

In de loop van vrijdag ging een medewerker van het Agentschap Telecom (AT), verantwoordelijk voor de telecommunicatie in Nederland, bij de zender langs om te vragen of de zender uitgezet kon worden. Anders zou het AT dat zelf doen.  De jongens achter Radio Strandwacht zetten inderdaad de zender even uit, maar schakelden hem een tijdje later toch weer in.

Zaterdagochtend stond het AT samen met de politie voor de deur om de zender in beslag te nemen. Ook werd een boete opgelegd van 2.200 euro. Tevens kreeg de boer op wiens weiland de zender stond, een dwangsom van ruim 2 mille opgelegd. Dat geld wordt ingevorderd als er op zijn terrein binnen twee jaar weer illegaal wordt uitgezonden.  Het weggetje naar de plek waar de grote zender stond was overigens dermate smal, dat een bergingsauto het niet aan durfde deze op te halen.  De piraten moesten de zender daarom zelf naar het bureau brengen, hetgeen ze inmiddels hebben gedaan.

Het AT treedt zeer geregeld op tegen radiopiraten. Zeker als ze storingen veroorzaken.  Radio Strandwacht zond uit via de 95.1 mhz. Door het sterke radiosignaal drukte de zender onder meer aan tegen de steunzender van Radio 1 in Wieringermeer op de 95.0. 

Antennes Strandwacht (Foto Etherpirateninfo)

 

Link: Meer foto's van de piraat (via Klompenboer.nl)