Buscampagne voor 'grensgevallen' gaat van start

Met een ontbijt bij het stadhuis in Amsterdam is maandagochtend een landelijke buscampagne begonnen voor 'grensgevallen'.

Dat zijn voormalige asielzoekers die buiten het generaal pardon van staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) vielen omdat ze enige tijd in het buitenland verbleven terwijl hun asielaanvraag liep.

De actievoerders rijden samen met 'grensgevallen' vier dagen met een bus door het land. Zij bezoeken ondermeer Haarlem, Utrecht, Nijmegen, Maastricht, Eindhoven en Rotterdam. In elke stad ontmoeten ze de burgemeester, politici of bekende Nederlanders.

Volgens de organisatoren van de campagne zijn veel van de 'grensgevallen' mensen die vanwege dringende privéomstandigheden terug naar huis gingen, bijvoorbeeld voor medische behandeling of om familie op te zoeken waar ze al lang geen contact meer mee hadden. Het zou gaan om circa 2500 mensen.

De actie is een initiatief van een groot aantal organisaties. Daaronder zijn de Raad van kerken, Vluchtelingenwerk, stichting LOS en Defence for Children.