Celstraf voor 12-jarige overvaller

De Rotterdamse rechtbank heeft een jongen die in januari op 12-jarige leeftijd een gewapende overval pleegde op een sigarenboer in Katendrecht, veroordeeld tot één jaar jeugddetentie.  Een half jaar  is voorwaardelijk om hem te dwingen geen nieuwe strafbare feiten te plegen en zich te houden aan de richtlijnen van Jeugdzorg en de reclassering, zo meldt het AD.

De 12-jarige kwam met een bivakmuts op de winkel binnen. Een 15-jarige buurtgenoot stond op de uitkijk. Die is veroordeeld tot 187 dagen jeugddetentie, waarvan 150 voorwaardelijk. Een andere 15-jarige knaap die alles ontkent, maar gezien wordt als de aanstichter, moet later nog voor de kinderrechter verschijnen.

De sigarenboer kreeg bij de overval een pistool tegen het hoofd gedrukt. De jongens maakten 25 pakjes sigaretten buit. De winkeleigenaar wist echter meteen wie het waren, zodat ze snel konden worden ingerekend.  Of het gebruikte pistool echt is weet de politie niet, omdat het wapen nooit is teruggevonden.

De twee nu veroordeelde ‘buurtkids’ zijn bekenden van de politie. De leefomgeving van de knapen is volgens deskundigen van grote invloed op hun ontsporingen. Daarnaast wordt het leven in een eenoudergezin als risicofactor gezien. De  inmiddels 17-jarige broer van de jongste verdachte is in 2005 veroordeeld voor deelname aan groepsverkrachtingen op Katendrecht en woont weer op de Antillen.

Helaas voor de sigarenboer werd een claim van 2.300 euro wegens immateriële en materiële schade door de rechter naar de prullenbak verwezen.  Door zijn jonge leeftijd is hij financieel niet aansprakelijk voor de door zijn criminele gedrag aangerichte schade, zo oordeelde de kinderrechter.