BBC-correspondent Wheeler overleden

Charles Wheeler, de BBC-correspondent die tientallen jaren verslag deed vanuit Washington, Berlijn en andere hoofdsteden, is vrijdag in Londen op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de BBC bekendgemaakt.

In zijn lange carrière berichtte Wheeler over de Hongaarse opstand in 1956, de vlucht van de Dalai Lama uit Tibet in 1959 en de moord op Martin Luther King in 1968. Tot voor kort werkte hij nog voor BBC-radio. Zijn toewijding was doorspekt met kritiek op de moderne journalistieke praktijk. De 24-uurs nieuwszender van de BBC noemde hij "het slechtste idee tot nu toe" van de omroep.

Wheeler werd geboren in Duitsland, waar zijn vader werkte, en hij maakte het nazi-regime mee. De joodse buren die waren ondergedoken bracht hij voedsel. Zijn opleiding volgde hij in Groot-Brittannië.

Na in de Tweede Wereldoorlog te hebben gediend bij de Britse mariniers ging hij voor de BBC werken. In 1950 werd hij correspondent in Berlijn. Acht jaar later vertrok hij als correspondent Zuid-Azië naar India, waar hij in 1962 trouwde met Dip Singh.

Wheeler stond bekend om zijn neiging de feiten te vermengen met zijn eigen mening. Er ontstond ophef toen hij een nieuwe president van Ceylon (nu Sri Lanka) een "onervaren excentriekeling aan het hoofd van een regering bestaande uit middelmatige figuren" noemde.

In 1962 ging hij weer naar Berlijn, in 1965 naar Washington en in 1973 weer terug naar Europa. Vier jaar later werkte hij voor de documentairereeks Panorama en van 1980 tot 1995 voor het programma Newsnight. In 2001 werd hij tot ridder geslagen.

Wheeler laat zijn vrouw en twee dochters achter. De ene dochter, Marina, is de vrouw van de Londense burgemeester Boris Johnson en Shirin werkt als journaliste voor de BBC.