Tienduizend 'generaal pardonners' hebben huis

Tienduizend asielzoekers die vallen onder het generaal pardon hebben inmiddels een huis. Een gezin met vijf kinderen heeft deze week uit handen van staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) als tienduizendste de sleutel gekregen van een huis in Rotterdam. Deze mijlpaal wordt vrijdag gevierd in de Euromast in het bijzijn van de staatssecretaris, de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten en voorzitter van de taskforce huisvestig asielzoekers Ed Nijpels.

De taskforce helpt asielzoekers die onder het generaal pardon vallen bij het vinden van een woning. Eind volgend jaar moeten 27.500 van deze asielzoekers een huis hebben. Volgens de taskforce liggen gemeenten en corporaties goed op schema. In de taskforce zitten vertegenwoordigers van de ministeries van Justitie en Vrom, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, provincies, de VNG en de overkoepelende organisatie voor woningcorporaties Aedes.

De Tweede Kamer stemde vorig jaar in met uitvoering van het generaal pardon voor asielzoekers die voor april 2001 asiel hadden aangevraagd. Door deze regeling kregen ongeveer 27.500 vreemdelingen onder voorwaarden een verblijfsvergunning.