Smartshops: 'Klink verblinde rinoceros'

De smartshops hebben de Tweede Kamer opgeroepen zich te keren tegen het besluit van minister Ab Klink om paddo's te verbieden. In een toelichting noemt de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS) de bewindsman "een door zijn eigen ideologie verblinde rinoceros."

De shops verwijten Klink dat hij niet een rapportage over de kwestie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) heeft afgewacht. Het RIVM is een belangrijke adviseur van het ministerie.

Het kabinet kondigde vorig jaar aan de verkoop van paddo's te willen verbieden. De gevolgen van het gebruik zouden te onvoorspelbaar zijn. Smartshops die straks toch paddo's blijven verkopen, kunnen worden gesloten. Klink en zijn collega en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) hebben afgesproken dat paddo's onder de Opiumwet komen te vallen. Het verbod geldt voor zowel gedroogde als voor verse paddo's (paddenstoelen met een e werking).

De VLOS stelt dat er "per saldo geen risico bestaat voor de individuele gezondheid van gebruikers". De organisatie baseert zich op de risicoschatting van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs. Ook is een landelijke maatregel volgens de VLOS niet nodig, omdat alle paddo-incidenten zich in Amsterdam hebben afgespeeld.