Debat over toestroom Chinese asielzoekers

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) moet de Tweede Kamer vandaag uitleg geven over de plotselinge toestroom van Chinese asielzoekers. Op initiatief van VVD-Kamerlid Henk Kamp wordt een spoeddebat gehouden over de ''urgente situatie.''

De komst van Chinezen kwam in de tweede helft van maart op gang, vermoedelijk na geruchten over een generaal pardon. Het verhaal ging dat vreemdelingen voor 1 april gemakkelijk asiel konden krijgen. Dat zou te maken hebben met een pardonregeling die kroonprins Willem-Alexander afkondigt, omdat hij binnenkort de troon bestijgt.

Het verhaal zorgde ervoor dat in anderhalve week tijd zeshonderd Chinezen binnenkwamen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Normaal gesproken melden zich daar wekelijks hooguit enkele Chinezen. Inmiddels lijkt de toestroom over zijn hoogtepunt en meldt zich nog maar een enkeling, constateren het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Door de onverwachte toestroom van asielzoekers uit voornamelijk China moest het COA de afgelopen weken halsoverkop op zoek naar nieuwe opvanglocaties. Eind maart zijn contracten gesloten met recreatieparken waar het COA voorlopig huisjes kan huren.