BZ bood Herfkens verboden vergoeding aan

De permanente vertegenwoordiger van Nederland in New York heeft zelf in 2002 voorgesteld aan het ministerie van Buitenlandse Zaken om oud-PvdA-minister Eveline Herfkens de omstreden vergoeding voor de huur van haar woning in New York te geven.

Dat blijkt uit een intern memo dat de SP in handen kreeg. Zowel de SP als de VVD wil opheldering van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), zeiden zij vanavond in televisieprogramma Eenvandaag. Verhagen schreef eerder twee keer aan de Kamer dat niet te achterhalen valt wie het initiatief nam tot de verboden vergoeding.

Eveline Herfkens raakte vorig jaar in opspraak toen bleek dat zij tijdens haar baan bij de VN-organisatie UNDP jarenlang een vergoeding van het ministerie van Buitenlandse Zaken had gekregen, die in strijd is met de regels van de Verenigde Naties. Vooral haar partijgenoot PvdA-leider Wouter Bos viel haar zwaar af en stelde dat zij niet alleen zichzelf en Nederland, maar ook de PvdA schade had toegebracht.

Verhagen schreef in februari dit jaar dat behalve Herfkens, nog zeven andere Nederlanders een vergoeding hebben gekregen die in strijd was met de regels van de Verenigde Naties.

Herfkens heeft zelf altijd gezegd dat ze niet om het geld vroeg, maar dat het haar was aangeboden toen zij vroeg om hulp bij het zoeken naar een appartement. De memo uit oktober 2002 bevestigt dat beeld en suggereert dat de Kamer tot twee keer toe verkeerd is geïnformeerd. ''Een politieke doodzonde'', stellen SP en VVD. Beide partijen vinden overigens wel dat Herfkens en de andere Nederlanders het geld moeten terugbetalen.