'Controle op vleessector belabberd'

Icoon BinnenlandsHet is niet uit te sluiten dat vlees van zieke dieren op het bord van de consument terecht komt. Officieel moeten zieke dieren op de boerderij worden geslacht en daarna naar een destructiebedrijf worden overgebracht, zodat het vlees niet in de supermarkt of bij slagers komt te liggen

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die dat moet controleren, erkent echter dat ze over onvoldoende geld en mensen beschikt om haar wettelijke taken naar behoren uit te voeren. Dat laatste blijkt in ieder geval uit een brief van de VWA uit oktober 2007, die het TROS-programma Radar via de Partij voor de Dieren in handen heeft gekregen.

De VWA brengt het toezicht op veetransporten, slachterijen en vleesverwerkers dit jaar terug tot een minimum, blijkt uit de uitgelekte brief. Zelf is de VWA van mening dat de ondergrens van het toezicht inmiddels is bereikt. Eén van de oorzaken van het geldgebrek is dat de dienst de kosten niet geheel bij de vleessector in rekening kan brengen.

De SP heeft over de zaak schriftelijke vragen gesteld. Minister Gerda Verburg zegt in een reactie dat er al maatregelen zijn genomen om de financiële problemen op te lossen. Volgens de CDA-bewindsvrouw zijn de problemen al in 2011 opgelost.

Met dank aan Pjet en mouthman voor de submit.