Hypnose voor hoger IQ nutteloos

Het was een leuk onderzoek van BNN: Rasti Rostelli zou een groep kandidaten van BNN's 'Nationale IQ Test' onder hypnose influisteren dat ze heel intelligent waren. Maar helaas voor Rostelli zorgde de hypnose juist voor een aanzienlijk lagere score.

Het experiment heeft al veel stof doen opwaaien. Zo werd het een EO-presentator verboden deel te nemen aan de intelligentietest, omdat hypnose verband zou houden met duistere machten. De kandidaten in het vak 'Gehypnotiseerden' maakten vanmiddag al de test, en scoorden toen een gemiddeld iq van 126. Vanavond deed deze groep de test onder hypnose nog eens over, en scoorde toen 'slechts' een gemiddelde van 118.

De gehypnotiseerden hoeven zich overigens niet te schamen, want deze groep heeft vanavond het beste gescoord. De groep BN'ers haalde met een score van 114 een keurige tweede plek, gevolgd door de groep vrouwelijke voetballers met een iq van 113. Opmerkelijk genoeg scoorden de hoogebegaafde kinderen het slechtst. De slimme kinderen wisten gemiddeld niet hoger te scoren dan 104.

Ook enkele BN'ers wisten verrassende scores neer te zetten. Jody Bernal heeft het als slechtst scorende BN'er een stuk beter gedaan dan Bonnie St. Claire. Het iq van 52 dat de blonde zuiplap vorig jaar neerzette staat in schril contrast met het iq van 96 van Jody Bernal. Terror Jaap heeft het aanzienlijk beter gedaan. Hoewel hij zelf verwachtte niet goed uit de verf te komen, verraste hij vriend en vijand met een mooi iq van 123. PvdA'er Diederik Samson wist dit jaar de hoogste score onder de BN'ers te behalen. Met een iq van 136 mag hij zichzelf scharen onder de begaafde personen op deze wereld.