Extra zweepslagen voor verkrachte vrouw

Icoon OpmerkelijkDe 19-jarige vrouw uit Saudi-ArabiŽ die begin dit jaar werd veroordeeld tot bijna honderd zweepslagen omdat ze omgang had met een man terwijl ze ongetrouwd is, heeft haar straf in hoger beroep zien verdubbelen. Ze moet nu zes maanden de gevangenis in en krijgt bovendien tweehonderd zweepslagen. Dat ze was gechanteerd, vervolgens gekidnapt en tenslotte door een groep mannen was verkracht, deed er voor de rechters van de lagere rechtbank niet toe en evenmin voor de rechters in hoger beroep. De vrouw treft blaam omdat ze zich in een auto bevond met een man die niet tot haar familie behoort, wat in Saudi-ArabiŽ verboden is.

De hoger beroep-rechters verdubbelden de straf vanwege haar pogingen ''de rechterlijke macht te provoceren en te beÔnvloeden via de media''. De rechtbank verbood ook de advocaat van de vrouw haar te verdedigen. Zijn bevoegdheid om als advocaat op te treden werd hem afgenomen en hij moet later deze maand voor de tuchtraad verschijnen.

Het originele vonnis had al tot heftige debatten over het Saudische rechtssysteem geleid en de uitspraak in hoger beroep van de rechtbank in de oostelijke stad Qatif is een regelrechte schok.

'Geluk bij een ongeluk' voor de vrouw is dat de celstraffen voor de zeven mannen die haar in totaal veertienmaal verkrachtten, ook werden verdubbeld, tot tussen de twee en negen jaar.

Met dank aan Pindaatje voor de submit.