Modderlawine treft Mexicaans dorp

Icoon RampIn Mexico worden enkele tientallen mensen vermist na enkele modderlawines als gevolg van overstromingen en zware regenval. Volgens de autoriteiten worden in de staat Chiapas zeker dertig mensen vermist.

Het plaatsje Juan Grijalva werd compleet verwoest door een modderlawine. Er woonden slechts 500 mensen in het afgelegen plaatsje. Gelukkig konden de meeste mensen tijdig te heuvels in vluchten. "Een deel van de berg viel in de rivier de Grijalva, waardoor deze werd geblokkeerd. Daarna kwam er een muur van water, modder en puin op ons af, die het dorp compleet verwoest heeft", aldus een ooggetuige.

Doordat de grond in de regio doordrenkt was met water ontstonden er op diverse plaatsen aardverschuivingen. De autoriteiten vrezen de komende dagen meer modderlawines omdat de zware regenval diverse gebieden blank heeft gezet. Zeker acht dorpen zijn afgesloten van de buitenwereld en tot nu toe onbereikbaar voor de hulpdiensten.

Zeker vijf mensen zijn omgekomen door de overstromingen van de afgelopen dagen. Vooral Chiapas en de naburige staat Tabasco zijn zwaar getroffen. Ongeveer 800.000 mensen zijn dakloos geraakt. Het waterpeil is inmiddels aan het zakken, maar grote delen van het land staan nog onder water. Ook in Tabasco zijn nog duizenden mensen afgesloten van de buitenwereld.

Tabasco
In Villahermosa, de hoofdstad van Tabasco, is het nog altijd een chaos. De hulpverlening komt moeilijk op gang en er is een gebrek aan voedsel en schoon drinkwater. Doordat het waterpeil langzaam zakt is de angst voor ziektes groot. Uit het getroffen gebied komen berichten dat mensen met elkaar in gevecht zijn over het laatste drinkwater en het voedsel. Veel mensen drinken dan ook het water uit de rivieren, waardoor de kans op epidemieën toeneemt.

Zeker 40.000 mensen zijn inmiddels door het leger in veiligheid gebracht en duizenden anderen zitten nog altijd op de daken van hun ondergelopen huizen. De regering heeft helikopters ingezet, maar veel mensen weigeren hun huizen te verlaten uit angst voor plunderaars. Zeker vijftig plunderaars zijn al gearresteerd.

Krokodillen
De angst voor krokodillen neemt toe. In een buitenwijk van Villahermosa is een krokodil van drie meter gevangen en het gevaar bestaat dat meer krokodillen naar de overstroomde steden en dorpen zullen trekken.

De internationale hulp komt ook langzaam op gang. Peru heeft inmiddels hulpgoederen gestuurd en Engeland stuurt enkele deskundigen en opblaasboten. Cuba stuurde 50 artsen en Ierland beloofde 1,4 miljoen dollar. Opvallend genoeg stuurt de VS, waar twee jaar geleden orkaan Katrina huishield, 'slechts' 300.000 dollar.


Ondergelopen dorp in Tabasco

Meer informatie of het laatste nieuws uit Mexico vind je ook op het Fok!Forum!