Minister onderzoekt taakstraffen

Icoon PolitiekCDA-minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie staat achter aanscherping van de wet als blijkt dat rechters taakstraffen opleggen voor zware misdrijven. Hij wil in dat geval de beoordelingsvrijheid van rechters inperken.

Dat heeft Hirsch Ballin vanmiddag gezegd tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij reageerde op kritische vragen over een uitzending van Zembla, waarin zondag duidelijk werd dat rechters voor zware misdrijven geregeld taakstraffen opleggen in plaats van een celstraf.

''Dat beeld verontrust mij evenzeer'', zei de minister. ''Een taakstraf is absoluut niet wat we in gedachte hebben bij moord of verkrachting. Ik deel de opvatting dat we het hier niet bij moeten laten zitten.''

De minister wil eerst nader onderzoek doen voordat hij besluit of maatregelen nodig zijn. Daaruit moet duidelijk worden of het probleem ligt bij te lage strafeisen van het Openbaar Ministerie (OM) of dat rechters in hun vonnis onder de eis gaan zitten. Ook moet het onderzoek uitwijzen in hoeverre de strafmaat verschilt per arrondissement.

Het OM heeft in het verleden van de minister richtlijnen gekregen voor het opleggen van alternatieve straffen. Gewelds- en zedendelicten komen niet in aanmerking, verdachten die al eens een taakstraf hebben gehad evenmin.