'Bijlmoord wraak voor Nederlandse oorlogsdeelname'

Icoon MisdaadDe 41-jarige Amerikaan Carlos H. die zaterdagavond op het station van Roosendaal†de 22-jarige Thijs Geers†met een bijl doodsloeg, wilde eigenlijk een Nederlandse commando van de lokale kazerne treffen.

Hij wilde een daad stellen vanwege de Nederlandse steun voor de oorlog in Irak, zo heeft hij volgens BN/De Stem verklaard bij de politie. Advocaat Peter Dirven van het advocatenkantoor dat de verdachte bijstaat, bevestigde vanochtend de strekking van de eerste bekentenis en verklaring.

Volgens de krant heeft de verdachte bij de Amerikaanse luchtmacht gewerkt. Familie van hem zegt dat hij niet in Irak heeft gediend, geen trauma heeft en zelf ontslag heeft genomen.

BN/De Stem reconstrueerde het verblijf van de man in Roosendaal sinds zijn aankomst op donderdagavond. Volgens zijn eigen zeggen met een uitgewerkt plan om de commando's te treffen. De verdachte sliep de eerste nacht in een hotel. De politie heeft zijn hotelkamer doorzocht en enkele boeken meegenomen.

Vrijdag bracht hij de nacht door in de bosjes rond de commandokazerne. Toen zijn primaire missie daar mislukte werd zijn alternatieve doel het treffen van het overheidsdienaar. Uiteindelijk werd op zaterdagavond de 22-jarige†student uit Bergen op Zoom op het station zijn waarschijnlijk willekeurige slachtoffer. De man kon op het station worden gearresteerd.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda gaat tot de voorgeleiding van de verdachte in de loop van†vandaag niet in op zijn verklaringen.

Met dank aan Don_Vanelli, H2CO3, CharlieDaSilva en -_Tommy_- voor de submit.