Jaar cel geŽist tegen schietende postbode

Icoon JustitieHet Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren voor de rechtbank in Den Haag ťťn jaar cel en aansluitend een verplichte behandeling in een psychiatrisch centrum geŽist tegen ex-postbode Mahmoud P. De uit Iran afkomstige Hagenaar was in maart zo boos over zijn ontslag dat hij zeven kogels in het plafond van de kantine van TNT Post schoot.

P. was op staande voet ontslagen omdat hij een dag eerder de post niet bezorgd had. Hij had een lekke band gekregen en had geen geld om die te laten plakken. Zijn chef had hem telefonisch meegedeeld dat hij zelf zorg moest dragen voor zijn fiets, waarna P. de post die dag in zijn fietstassen liet zitten.

De 47-jarige IraniŽr zei gisteren dat de lekke fietsband de druppel was die de emmer deed overlopen. ''Ik werd al tijden door mijn collega’s gepest. Ze noemden mij dom. Dat ben ik niet. Mijn Nederlands is slecht, maar dat betekent nog niet dat ik achterlijk ben.'' Naar eigen zeggen had hij niemand kwaad willen doen. Eigenlijk wilde hij zelfmoord plegen in de kantine, zo betoogde hij. ''Het was een wanhoopsdaad. Ik was beledigd en vernederd. Ik zag het allemaal niet meer zitten.''

De officier van justitie sprak van schandelijk en levensgevaarlijk gedrag. Door de schietpartij schrokken postbodes in de kantine zich wezenloos en hielden er slapeloze nachten aan over. Bovendien hadden de kogels net zo goed af kunnen ketsen en iemand kunnen doden, aldus de officier. De uitspraak is op 6 september.