Celstraf geŽist tegen extreem-rechtse jeugd uit Almere

JustitieElf rechts-extremistische jongeren uit Almere hoorden gisteren straffen eisen tot tweeŽnhalf jaar cel. Justitie beschuldigt hen onder meer van de bestorming van een gekraakte oude bouwmarkt in Almere. Het kraakpand werd in februari door een groep gemaskerde jongelui bestormd en de aanwezige krakers werden weggejaagd.

Zes van de elf waren alleen bij de bestorming aanwezig geweest en hoorden anderhalf jaar cel eisen. De tweeŽnhalf jaar cel eis was voor vijf leden van de groep die ook betrokken zijn geweest bij brandstichtingen in een islamitische school, een islamitische supermarkt en een joodse synagoge in Almere, evenals brandstichting in een kraakpand in Amsterdam in 2006.

De verdachten bekenden dat ze er nationalistische idealen op nahielden. Eťn van hen heeft het nazistische credo 'bloed en ere' op zijn armen laten tatoeŽren. E-mails ondertekenden ze met 'sieg heil'. Leider van de bende extremisten is een 20-jarige jongeman die de oprichter is van de nationalistische actiegroep Voorpost Flevoland.

Volgens de reclassering hebben de meeste verdachten een laag zelfbeeld en vonden ze in de groep geborgenheid. Een aantal liet de rechtbank weten tijdens het voorarrest tot andere denkbeelden te zijn gekomen en zich van de oude groep te willen distantiŽren. De rechtbank doet op 4 september uitspraak.