Aboutaleb eist zelf uitgegeven geld terug

PolitiekEen opmerkelijk bericht uit politiek Den Haag. PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken eist namelijk 5 miljoen euro terug van de gemeente Amsterdam, die hij eerder zelf uitdeelde als directeur van Maatschappelijke, Culturele en Economische ontwikkeling op het Amsterdamse stadhuis.

Het betreft geld dat naar werkgevers is gegaan die in 2003 vanwege zware bezuinigingseisen die het kabinet aan Amsterdam stelde, waren gekort op de vergoedingen voor gesubsidieerde arbeid. Toen aan het eind van de rit bleek dat er geld was overgebleven, gaven Aboutaleb en toenmalig wethouder van Sociale Zaken Rob Oudkerk dat bedrag aan werkgevers, die eerder immers getroffen waren door de bezuinigingen.

Nu echter meent het ministerie van Sociale Zaken, waar Aboutaleb staatssecretaris van is, dat dit niet had mogen gebeuren. Het betrof namelijk geld dat bespaard bleef op ID-banen en dat had uitgegeven moeten worden aan ID-banen en niet aan gedupeerde werkgevers.

De huidige Amsterdamse wethouder van FinanciŽn, Lodewijk Asscher (PvdA), tekent beroep aan tegen de beslissing van zijn partijgenoot. Asscher voelt zich gestraft voor goed gedrag. Hij noemt het oneerlijk een gemeente te verplichten te bezuinigingen en die op het moment dat dat boven verwachting lukt, niet de vrijheid te geven het uitgespaarde geld naar eigen inzicht te besteden.